Spring til indhold

Oversigt over de bedste a-kasser til studerende

Herunder følger en overskuelig oversigt over de – i vores øjne – bedste a-kasser til studerende.

Adskillige a-kasser tilbyder gratis medlemskab for studerende. Ligeledes er det også muligt at blive gratis medlem af en fagforening, når man er studerende. I denne oversigt kan du blandt andet se, hvilke a-kasser og fagforeninger, som er gratis for studerende, ligesom du finder diverse nøgleinformationer om de forskellige a-kasser til studerende.  

I det følgende optræder der affiliate-links/kommercielle links. 

Populært valg
4.6/5

Pris for studerende:

GRATIS

Lønsikring: Ja | Åben for: Alle

Testvinder
4.7/5

Pris for studerende:

GRATIS

Lønsikring: Ja | Åben for: Alle

God til prisen
4.1/5

Pris for studerende:

GRATIS

Lønsikring: Ja | Åben for: Alle

Testvinder
4.7/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Gratis

Populær hos Trustpilot
Lønsikring:
Ja | Åben for: Alle

God til prisen
4.1/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Ingen

Lav kontingentpris
Lønsikring:
Ja | Åben for: Alle

Populært valg
4.6/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Gratis

Godt ry
Lønsikring:
Ja | Åben for: Alle

4/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Ingen

Lav kontingentpris
Lønsikring:
Ja | Åben for: Alle

3.7/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

468 kr./md.

Største fagforening i DK
Lønsikring:
Ja | Åben for: Ufaglærte og erhvervsuddannede

4.1/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Ingen

Forståelse for akademikerverdenen
Lønsikring:
Nej | Åben for: Akademikere

4.6/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Gratis

Tilbyder gode rabatter på forsikringer
Lønsikring:
Ja | Åben for: Alle

4.3/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Gratis

Specialiseret i marketing og salg
Lønsikring:
Ja | Åben for: Salg og marketing

4.5/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

211 kr./md.

Skyhøjt rådgivningsniveau
Lønsikring:
Ja | Åben for: Ledere

4.5/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Ingen

Gratis advokathjælp
Lønsikring:
Ja | Åben for: Alle

4/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Ingen

Perfekt til humanister og scient.er
Lønsikring:
Ja | Åben for: Humanister og scient.er

3.7/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Ingen

Specialiseret a-kasse
Lønsikring:
Ja | Åben for: Kommunikations-, medie- og sprogbranchen

4/5

A-kasse

15 kr./md.

Fagforening

70 kr./md.

Massevis af medlemsfordele
Lønsikring:
Ja | Åben for: Offentligt ansatte

4.3/5

A-kasse

Gratis

Fagforening

Gratis

Mere end 100 års erfaring
Lønsikring:
Ja | Åben for: Alle

Bedste a-kasse for studerende – hvilken skal jeg vælge?

Vi forstår godt, hvis det kan virke en smule overvældende at skulle vælge en a-kasse. Dels er der rigtigt mange at vælge imellem og dels er der i mange studerendes tilfælde lang tid til, at at a-kassen for alvor bliver relevant og brugbar. 

Det giver dog god mening at vælge en a-kasse i god tid. Melder du dig ind i en a-kasse senest 1 år inden afslutningen af din uddannelse, har du nemlig mulighed for at få dagpenge fra den dag, du gør din uddannelse færdig. Hænger du lidt i bremsen og får meldt dig ind senere, risikerer du at få karenstid – altså en periode hvor du ikke har ret til dagpenge.

For at gøre det nemmere for dig at vælge den rigtige a-kasse, kan du i det følgende læse, hvad vi mener, er afgørende, når man skal finde frem til den bedste a-kasse til sine behov.

1. Prisen

Særligt som studerende, hvor man ofte ikke bader i et badekar fyldt med guldmønter, er prisen for a-kasse og eventuel fagforening ganske vigtig, så økonomien hænger sammen i det daglige.

Er du studerende, kan du derfor med fordel vælge en af de mange a-kasser, som tilbyder gratis medlemskab, så du kan være medlem under din studietid uden at skulle betale. Flere af a-kasserne tilbyder også gratis medlemskab af fagforening

Det er desuden vigtigt at forstå, at prisen på de forskellige a-kasser ikke har nogen indflydelse på dagpengesatsen, som er den samme for alle. Dagpengesatsen står Staten nemlig for at fastsætte for – det har a-kasserne intet med at gøre. 

2. A-kassens specialisering

Udover prisen giver det god mening at vælge en a-kasse på baggrund af deres specialisering. Mange a-kasser appellerer bredt og tager medlemmer ind, uanset hvilken branche de befinder sig i. Disse tværfaglige a-kasser er rigtigt fine valg, da de alle giver dig ret til at modtage dagpenge. 

Der kan dog også være visse fordele i at vælge en a-kasse, som har specialiseret sig i lige præcis dit fagområde, da de således lettere vil kunne give faglig rådgivning. 

I vores oversigt ovenfor kan du se hvilke faggrupper, de forskellige a-kasser henvender sig til. 

3. A-kassens ry

Når man betaler for en service, har man naturligvis en forventning om, at man får denne og generelt bliver behandlet godt. Sådan er det dog ikke nødvendigvis altid, selvom bundniveauet hos a-kasser er temmelig højt. 

I vores mange anmeldelser af a-kasserne, har vi kigget på deres ry hos Trustpilot. Ligeledes er a-kassernes ry også taget med i udregningen af vores endelige karakter i form af stjerner, som du finder i oversigten ovenfor.

4. A-kassens placering

De fleste a-kasser har kontorer og lokaler flere steder i landet. Lokalerne benyttes i mange tilfælde i forbindelse med kurser og workshops, som kan give medlemmerne nye kompetencer eller på andre måder gøre dem mere attraktive for arbejdsmarkedet. 

Skal du deltage i en eller flere workshops eller kurser, er det en fordel, hvis de ikke foregår i den anden ende af landet, så du slipper for at bruge en halv dag på transport til og fra a-kassens lokaler. 

Derfor bør du som studerende være medlem af en a-kasse

Hvis du er i fuld sving med din uddannelse og i øvrigt har længe igen, inden du kan kalde dig færdiguddannet, er en a-kasse næppe noget, du skænker mange tanker. Selvom der er lang tid endnu, før du får brug for eventuelle dagpenge og karriererådgivning, giver det dog alligevel god mening at melde sig ind i en a-kasse hurtigst muligt.

Du optjener nemlig anciennitet, når du er medlem af en a-kasse, og har du ikke tilstrækkeligt med anciennitet, den dag du måske får brug for dagpenge, er det ikke sikkert, at du har ret til en udbetaling, før du har været medlem i x-antal uger eller måneder. 

Vælger du en af de mange a-kasser på vores liste, som tilbyder gratis medlemskab for studerende, har du ingen udgifter forbundet med medlemskabet. Du kan derfor med ro i sindet krydse ‘find en a-kasse’ af på din to-do liste over ting, som skal klares inden sidste eksamen. 

Flere a-kasser tilbyder desuden også sparring og karriererådgivning, som du sagtens kan gøre brug af som studerende.

Du kan altid skifte a-kasse, hvis du ændrer mening

Det er som udgangspunkt bedre at vælge den “forkerte” a-kasse end ikke at vælge en. Så snart du er medlem af en a-kasse, optjener du nemlig anciennitet.

For at have ret til dagpenge, skal man som minimum have 1 års anciennitet – dvs. et års medlemskab af en a-kasse. Det er fuldtæsndigt ligegyldigt i hvilken a-kasse, du har optjent anciennitet, for vælger du at skifte fra en a-kasse til en anden, får du overført din anciennitet. Du skal derfor ikke starte forfra, blot fordi du har fundet en anden a-kasse, som passer bedre til dig og dine behov som studerende. 

Dette gør sig gældende uanset om man er studiemedlem eller almindeligt medlem af a-kassen.

Gratis a-kasse for studerende

Det er mere reglen end undtagelsen, at man som studerende kan få gratis medlemskab af en a-kasse. I flere tilfælde kan du også blive gratis medlem af en fagforening som studerende.

Det eneste krav, for at få gratis a-kasse som studerende, er, at man er under uddannelse og er under 30 år gammel. Derudover må din årlige indtægt inklusiv SU maksimalt være på 231.864 kr. (2021) før skat.

Hvor meget har man ret til i dagpenge som nyuddannet (dimmitend)?

Hvis du ikke kommer direkte i job efter endt uddannelse, har du – hvis du altså har været medlem i minimum 1 år – ret til dagpenge fra din a-kasse. Hvor mange penge du har ret til som nyuddannet, kan du se nedenfor: 

Hvilken gruppe?Maksimal sats pr. md. før skat
Maksimal sats pr. år. før skat
Fuldtidsforsikrede dimittender (ikke-forsørgere), 71,5%14.106 kr.169.272 kr.
Fuldtidsforsikrede dimittender (forsørgere), 82%16.177 kr.194.124 kr.
Deltidsforsikrede dimittender (ikke-forsørgere), 71,5%9.404 kr.112.848 kr.
Deltidsforsikrede dimittender (forsørgere), 82%10.785 kr.129.420 kr.

Studiemedlem af a-kasse hvis du er fyldt 30 år

Hvis du er fyldt 30 eller ældre, kan du desværre ikke få gratis medlemskab af en a-kasse som studerende. Reglerne dikterer nemlig, at personer over 30 skal betale kontingent.

Hos nogle a-kasser kan du dog nøjes med at være medlem på deltid, hvilket giver et lavere månedligt kontingent. Efter endt uddannelse skal du blot huske at ændre dit medlemskab fra deltidsmedlem til nyuddannet – så har du ret til samme udbetaling af dagpenge som alle andre nyuddannede.