Spring til indhold

A-kasse-guiden.dk indeholder reklamelinks. Læs mere.

Dimittendsatsen

For nyuddannede, altså dimittender, er dimittendsatsen i 2024 fastsat til maksimalt 14.557 kr. om måneden før skat for fultidsforsikrede, der befinder sig i kategorien ikke-forsørgere. Som ikke-forsørgende dimittend vil du dog maksimalt kunne få denne sats i tre måneder.

For forsørgere er satsen 16.694 kr. om måneden, og denne vil – modsat satsen – for ikke-forsørgere ikke blive nedjusteret efter tre måneders ledighed.

Aktuelle dimittendsater 2024

Hvilken gruppe?Maksimal sats pr. md. før skatMaksimal sats pr. år. før skat
Fuldtidsforsikrede dimittender under 30 år (ikke-forsørgere)14.557 kr.*133.770 kr.
Fuldtidsforsikrede dimittender over 30 år (ikke-forsørgere)14.557 kr.*157.476 kr.
Fuldtidsforsikrede dimittender (forsørgere)16.694 kr.200.328 kr.

Alle satser markeret med * falder efter tre måneders ledighed. 

For ”fuldtidsforsikrede dimittender under 30 år (ikke-forsørgere)’ falder satsen til 10.011 kr., mens satsen for ‘fuldtidsforsikrede dimittender over 30 år (ikke-forsørgere)’ falder til 12.645 kr.

De 3 bedste a-kasser for dimittender

Hvis du ikke allerede er medlem af en a-kasse, kan du med fordel vælge en af nedenstående, som vi har udvalgt på baggrund af grundige anmeldelser. 

I det følgende optræder der affiliate-links/kommercielle links. 

Populært valg
4.5/5

Pris for studerende:

GRATIS

Lønsikring: Ja | Åben for: Alle

Testvinder
4.6/5

Pris for studerende:

GRATIS

Lønsikring: Ja | Åben for: Alle

God til prisen
4.1/5

Pris for studerende:

GRATIS

Lønsikring: Ja | Åben for: Alle

Hvor meget får man udbetalt som dimittend?

I tabellen øverst på siden kan du se, hvad en dimittend får før skat. Det er ikke det beløb, som kommer til at gå ind på din konto hver måned, da Staten skal have sin andel, ligesom du også betaler skat af en almindelig lønudbetaling. 

Nøjagtigt hvor meget du får udbetalt hver måned, vil derfor afhænge af din trækprocent og eventuelle fradrag. 

Dagpenge til nyuddannede

En dimittend er en person, som har færdiggjort en uddannelse, og som resultat heraf er ledig på arbejdsmarkedet. Efter end uddannelse stopper SU med at blive udbetalt til kontoen, og derfor kan du som nyuddannet, hvis du opfylder de gældende krav, i stedet få udbetalt dagpenge.

Dimittendreglen for nyuddannede

Ligesom det altid er tilfældet med dagpenge, er der en række krav, du skal leve op til, hvis du vil have udbetalt penge fra Staten.

For dimittender gælder følgende:

  1. Din uddannelse skal være nomeret til mindst 18 måneder.
  2. Din uddannelse skal være SU-berettiget eller være en elev- eller lærlingeuddannelse. 
  • Alle uddannelser som berettiger til SU.
  • Alle uddannelser som berettiger til SVU.
  • Erhvervsuddannelser
  • Integrationsgrunduddannelsen (IGU)

Derudover gælder følgende generelle regler for retten til dagpenge. Du skal:

  1. Være tilmeldt jobcentret – På første dag af din ledighed skal du melde dig som ledig på jobnet.dk. Dette involverer blandt andet oprettelse af dit digitale CV.
  2. Stå til rådighed for arbejdsmarkedet – Dette betyder helt simpelt, at du skal kunne arbejde og være klar til at tage et job.
  3. Aktivt søge jobs – Dagpenge er ikke en badebillet, og a-kassen og jobcentret vil således have forventninger til din jobsøgning. Dels er det et krav, at du aktivt søger jobs, og dels vil der være behov for, at du dokumenterer din jobsøgning for både a-kasse og jobcenter.

14-dages reglen for dimittender

Hvis du gerne vil modtage dagpenge fra den dag, du færdiggør din uddannelse, skal du melde dig ind i en a-kasse i god tid. For at få en udbetaling fra dag 1, skal du nemlig have været medlem af en a-kasse i minimum 12 måneder inden afslutningen på din uddannelse. 

Hos de fleste a-kasser er det gratis for studerende at være medlem, så derfor anbefaler vi, at du får meldt dig ind med det samme – også selvom der går flere år, før du har dit eksamensbevis i hånden. 

Tjek vores oversigt over a-kasser, som har gratis medlemskab for studerende.

Hvis du ikke har fået meldt dig ind tidsnok, er det ikke en katastrofe for dig, men det er heller ikke ideelt. 

Til de glemsomme studerende, som ikke får meldt sig ind i en a-kasse i tide, har man nemlig skabt 14-dages reglen, som giver den nyuddannede dimittend mulighed for at få ret til dagpenge, hvis blot han/hun melder sig ind senest 14 dage efter sidste eksamen.

Der er dog en hage ved denne løsning, for hvor du kunne have fået dagpenge udbetalt på dag 1, hvis du havde været medlem i minimum 12 måneder forinden, kan du, hvis du gør brug af 14-dages reglen, først få udbetalt dagpenge måneden efter du har færdiggjort din uddannelse. 

Du går altså glip af en hel måneds dagpenge, hvis ikke du er ude i god tid. 

Sådan tjener vi penge

Vores forretningsmodel baserer sig på noget, der kaldes affiliate-marketing, hvilket betyder, at vi sommetider tjener penge, hvis en af vores besøgende klikker sig videre til en af vores foreslåede a-kasser/fagforeninger og tilmelder sig denne.

At vi er et kommercielt foretagende betyder dog ikke, at du ikke kan stole på os. Intet er nemlig vigtigere for os end at rådgive vores besøgende så godt og reelt som overhovedet muligt, og derfor har vi også indført en række processer, som sikrer, at kommercielle interesser aldrig kommer til at influere negativt på vores evne til at rådgive reelt og oprigtigt.

I den henseende er det værd at bemærke, at vi altid vurderer og anmelder en a-kasse/fagforening, før vi undersøger muligheden for et kommercielt samarbejde med a-kassen/fagforeningen.

Et andet islæt ved vores site, der understreger den førnævnte pointe om, at intet er af større vigtighed for os end at levere sublim, oprigtig rådgivning, er, at vores oversigter indeholder en del a-kasser/fagforeninger, som vi ikke kompenseres for at promovere, men som vi mener, det er i den besøgendes interesse at blive eksponeret for.

Et overblik over vores samarbejdspartnere

Hos A-kasse-guiden.dk spiller vi med åbne kort og vægter gennemsigtighed yderst højt, hvorfor der herunder følger en oversigt over de a-kasser/fagforeninger, som vi p.t. har økonomiske samarbejder med:

Det Faglige Hus, ASE, Frie, FTFa, Lederne, Lederne Virksom, Business Danmark, Min A-kasse, Akademikernes A-kasse og CA.