Spring til indhold
Hjem » Dagpenge karantæne

Dagpenge karantæne

  • af

Hvis du bliver ledig, skal din a-kasse kigge nærmere på årsagen til din ledighed, og bliver din ledighed vurderet som selvforskyldt, kan du risikere at få karantæne fra dagpenge. 

Ifølge dagpengereglerne vil selvforskyldt ledighed resultere i karantæne på 111 timer (3 uger). I denne periode vil du ikke få dagpenge. 

Hvorfor får man karantæne fra dagpenge?

Der er som udgangspunkt tre grunde til, at man får karantæne fra dagpenge. Disse er:

1. Du siger dit job op uden en gyldig grund

Hvis du selv opsiger dit job, skal din a-kasse vurdere, om du har en gyldig grund til at sige op. Har du ikke det, vil din opsigelse blive betragtet som selvforskyldt ledighed, hvilket resulterer i 3 ugers karantæne. Når du har karantæne, vil du ikke modtage dagpenge.

2. Du bliver fyret, fordi du ikke lever op til dine forpligtelser

Hvis du er blevet fyret fra dit job, og det vurderes af a-kassen, at din fyring er selvforskyldt, vil det ligeledes blive betragtet som selvforskyld ledighed. Det kan fx være fordi, du ikke møder op på job eller forsømmer dine pligter på arbejdspladsen, hvorfor din arbejdsgiver vælger at opsige dig. 

Du får ikke karantæne fra dagpenge, hvis du bliver fyret på grund af nedskæringer i firmaet, eller at du ikke var den rette til stillingen i sidste ende. Fyringen skal være et direkte resultat af, at du har forsømt dit job.

3. Du medvirker ikke til at komme tilbage i arbejde

Det er ikke kun, når man går fra job til ledighed, der er risiko for karantæne. Du kan nemlig også få karantæne fra a-kassen, hvis det bliver vurderet, at du ikke aktivt gør en indsats for at komme tilbage i arbejde.

Det kan være, at du ikke lever op til din aftale om jobsøgning, at du undlader at møde op til jobsamtaler eller møder i jobcentret eller lignende. 

Du kan også risikere at få karantæne, hvis du takker nej til at arbejde, imens du er ledig.

Hvad er en gyldig grund til at opsige sit job?

Hvis du ikke skal betragtes som selvforskyldt ledig i dagpengesystemet, skal du have en god grund til at opsige dit nuværende arbejde eller takke nej til et jobtilbud. 

Følgende er grunde, som a-kassen som udgangspunkt accepterer:

– Du kan ikke udføre dit arbejde på grund af sygdom, har lægeattest som dokumentation herpå, og du har forsøgt at finde en anden funktion på arbejdspladsen, som kunne muliggør en fortsat ansættelse.

– Du har børn, som kræver særlig pleje, og har ikke mulighed for at få dem passet af andre end dig selv.

Læs mere om gyldige grunde til at opsige sit job her.

Tal med din a-kasse inden du siger dit job op

Hvis du overvejer at sige dit nuværende job op uden at have et andet på hånden, anbefaler vi, at du tager en snak med din a-kasse, som kan vurdere din konkrete situation, og oplyse dig om dine muligheder. 

Særligt relevant vil det være, at få deres vurdering af, om du vil blive betragtet som selvforskyldt ledig, og derfor kan forvente 3 ugers karantæne efter din opsigelse.

Hvordan afvikler man karantænen?

Karantænen afvikles i de perioder, hvor du har ret til dagpenge fra a-kassen. 

For at afvikle karantænen skal du være tilmeldt dit jobcenter, være berettiget til dagpenge og indsende dagpengekort. 

Karantænen træder i kraft fra dagen efter din opsigelse eller den dag, du har sagt nej til et jobtilbud.

Du kan få flere karantæner

Hvis du i en periode på 12 måneder får karantæne grundet selvforskyldt ledighed mere end én gang, vil du blive ramt af gentagelsesvirkning.

I praksis betyder det, at du mister retten til dagpenge, indtil du i en sammenhængende periode på 3 måneder, har indberettet 300 timers arbejde. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sådan tjener vi penge

Vores forretningsmodel baserer sig på noget, der kaldes affiliate-marketing, hvilket betyder, at vi sommetider tjener penge, hvis en af vores besøgende klikker sig videre til en af vores foreslåede a-kasser/fagforeninger og tilmelder sig denne.

At vi er et kommercielt foretagende betyder dog ikke, at du ikke kan stole på os. Intet er nemlig vigtigere for os end at rådgive vores besøgende så godt og reelt som overhovedet muligt, og derfor har vi også indført en række processer, som sikrer, at kommercielle interesser aldrig kommer til at influere negativt på vores evne til at rådgive reelt og oprigtigt.

I den henseende er det værd at bemærke, at vi altid vurderer og anmelder en a-kasse/fagforening, før vi undersøger muligheden for et kommercielt samarbejde med a-kassen/fagforeningen.

Et andet islæt ved vores site, der understreger den førnævnte pointe om, at intet er af større vigtighed for os end at levere sublim, oprigtig rådgivning, er, at vores oversigter indeholder en del a-kasser/fagforeninger, som vi ikke kompenseres for at promovere, men som vi mener, det er i den besøgendes interesse at blive eksponeret for.

Et overblik over vores samarbejdspartnere

Hos A-kasse-guiden.dk spiller vi med åbne kort og vægter gennemsigtighed yderst højt, hvorfor der herunder følger en oversigt over de a-kasser/fagforeninger, som vi p.t. har økonomiske samarbejder med:

Det Faglige Hus, ASE, Frie, FTFa, Lederne, Lederne Virksom, Business Danmark, Min A-kasse, Akademikernes A-kasse og CA.