Spring til indhold
Hjem » Optjening af dagpenge

Optjening af dagpenge

  • af

For at få ret til dagpenge skal du leve op til en række krav. Der skelnes dog mellem ledige, som er nye i dagpengesystemet, og dem som allerede er en del af det. 

Som ny i systemet, vil din tidligere indkomst være afgørende for, om du kan få dagpenge. Hvis du allerede er en del af systemet, vil man i stedet kigge på mængden af arbejdstimer.

Indkomstkrav: hvis du er ny i dagpengesystemet

Hvis du ikke i forvejen er en del af dagpengesystemet, optjener du din ret til dagpenge på baggrund af din indkomst.

For at få ret til dagpenge skal du som fultidsforsikret have tjent minimum 246.924 kr. i løbet af de seneste 3 år. Som deltidsforsikret er beløbet 164.616 kr.

Dog vil der maksimalt blive medregnet 20.577 kr. pr. måned for fultidsforsikrede og 13.718 kr. pr. måned for deltidsforsikrede.

Hvor hurtigt du kan optjene ret til dagpenge, vil altså blive afgjort af din månedlige indtægt. Sådan er det i hvert fald til en hvis grænse, for al indtjening over 20.577 kr. vil ikke blive regnet med, hvis du er fultidsforsikret. 

Et konkret eksempel på optjening af dagpengeret

Lad os kigge på et helt konkret eksempel, så det forhåbentligt er lettere at forstå:

Du tjener 16.000 kr. om måneden, og derfor vil det tage dig omkring 15,5 måned at optjene ret til dagpenge.

Regnestykket er:

246.924 kr. / din månedlige løn i kr. = antallet af måneder for at optjene ret til dagpenge

I et andet eksempel antager vi, at du tjener 25.000 kr. om måneden. I så fald ser regnestykket således ud:

246.924 kr. / 20.577 kr.  = 12 måneder

Som du kan se, har vi regnet med 20.577 kr., selvom indtægten i dette eksempel faktisk er højere. Systemet er nemlig skruet sådan sammen, at dette beløb er det højeste, som kan benyttes til at optjene dagpenge. 

Det vil derfor ikke gøre nogen forskel, om du tjener 25.000 kr. om måneden eller 48.000 kr. Begge indtægter vil resultere i, at det tager 12 måneder at optjene ret til dagpenge.

Beskæftigelseskrav: hvis du allerede er i dagpengesystemet

Hvis du tidligere har modtaget dagpenge, vil du fremadrettet ikke optjene dagpenge på baggrund af din indtægt, men i stedet efter den mængde timer, du har været beskæftiget. 

Som fuldtidsforsikret skal du have haft minimum 1.924 løntimer indenfor de seneste 3 år. Som deltidsforsikret skal du have haft mindst 1.258. Løntimerne tæller dog kun, hvis du undervejs har været medlem af en a-kasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *