Spring til indhold

A-kasse-guiden.dk indeholder reklamelinks. Læs mere.

Hjem » Nye dagpengeregler trådte i kraft 1. maj: Få overblikket her

Nye dagpengeregler trådte i kraft 1. maj: Få overblikket her

Den 1. maj 2023 trådte en række nye dagpengeregler i kraft. I artiklen her giver vi dig overblikket over de forandringer, de nye regler medfører. 

Sommetider justeres vores dagpengeregler, og dette skete senest den 1. maj 2023.

I de kommende afsnit vil vi gennemgå de forandringer, som reglerne medføre, og redegøre for disse. 

Højere dagpengesats til lønmodtagere og selvstændige

En af de mere markante forandringer er, at dagpengesatsen i de første tre måneder med ledighed hæves for lønmodtagere og selvstændige. Dette gælder dog kun for dem, der tildeles retten til dagpenge efter 1. maj 2023. 

Den maksimale dagpengesats for de omtalte grupper hæves fra 19.728 kroner til 23.449 kroner. 

For deltidsforsikrede hæves den maksimale dagpengesats for de omtalte grupper fra 13.152 kroner til 15.632 kroner.

For at være berettiget til den højest mulige dagpengesats som enten selvstændig eller lønmodtager skal du imødekomme følgende krav:

  • Du skal have været medlem mindst fire år af en a-kasse, før du blev ledig
  • Du skal have haft minimum to års beskæftigelse i løbet af sidste tre år. Med andre ord betyder det, at du skal have arbejdet mindst 3.848 timer i løbet af de sidste tre år eller tjent mindst 508.685 kroner i selvsamme periode.

Vær ligeledes opmærksom på, at din kommende dagpengesats højst kan udgøre 90 procent af din tidligere indkomst.

Vilkårene forringes for nyuddannede

Som vordende nyuddannet jubler du næppe over de nye dagpengeregler. 

Vilkårene for nyuddannede forringes nemlig på en række områder. 

Mest centralt i den henseende er det, at fra den 1. maj gælder det, at dagpengesatsen for nyuddannede sænkes efter tre måneders samlet ledighed. Noget, der dog ikke gælder for nyuddannede, der har børn, som de har forsørgerpligt overfor.

I forhold til de nye regler er der forskel på, om du har meldt dig ledig som nyuddannet før eller efter den 1. maj 2023.

Hvis du er ledig nyuddannet, og din første ledighedsdag er før den 1. maj 2023, så: 

  • Vil din dagpengesats bliver nedsat efter tre måneders ledighed
  • Vil du have ret til dagpenge i to år inden for en periode på tre år
  • Er du ikke forpligtet til at opfylde nogen sprogkrav.

Har du derimod som nyuddannet ledig din første ledighedsdag efter den 1. maj 2023, så:

  • Nedsættes din dagpengesats efter tre måneders ledighed
  • Vil du have ret til dagpenge i et år inden for en periode på to år
  • Vil du være forpligtet til at skulle opfylde et sprogkrav. Hvad dette helt præcist betyder, kan du læse mere om i et senere afsnit. 

De nye satser for nyuddannede 

Herunder følger en tabel, hvor de nye dagpengesatser for nyuddannede fremgår.

NyuddannetDagpengesats for de første 3 måneders ledighed
Dagpengesats efter 3 måneders ledighed
Uden forsørgerpligt, under 30 år14.106 kr.9.700 kr.
Uden forsørgerpligt, +30 år14.106 kr.12.253 kr. 
Med forsørgerpligt16.177 kr.16.177 kr.

Som du kan se, sænkes dagpengesatsen for nyuddannede under 30 år uden forsørgerpligt med hele 4.406 kroner efter tre måneders ledighed. 

For de nyuddannede, der er fyldt 30 år, sænkes satsen også, men dog ikke i lige så voldsom grad. For denne gruppe sænkes satsen nemlig med 1.853 kroner. 

Dagpengeperioden halveres for nyuddannede

For dig, der kan kalde dig nyuddannet efter den 1. maj 2023, gælder det – som du måske har bemærket – at du vil have ret til dagpenge i et år, mens dem, der kan kalde sig nyuddannet før den 1. maj, vil have ret til dagpenge i to år.

Særligt sprogkrav for nyuddannede

Som bemærket tidligere gælder der et sprogkrav for nyuddannede efter den 1. maj, der ønsker at modtage dagpenge.

Helt konkret opfylder du det gældende sprogkrav, hvis du har gennemført en dansksproget uddannelse, hvilket vil sige, at du som minimum har gennemført 6. klasse i folkeskolen.

Alternativt kan du opfylde sprogkravet ved at have bestået prøven i Dansk 2.

Hvis du ikke opfylder sprogkravet, kan du i stedet opfylde et såkaldt tilknytningskrav og stadigvæk være berettiget til dagpenge. 

For at opfylde dette krav kræves det, at du har haft mindst 600 timers beskæftigelse som fuldtidsforsikret eller 400 timer som deltidsforsikret inden for 12 måneder i løbet af de sidste 24 måneder før din ledighedsperiode.

En yderligere betingelse er, at du skal have timer i hver af de 12 måneder; det er dog ikke en betingelse, at timerne ligger i 12 sammenhængende måneder. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sådan tjener vi penge

Vores forretningsmodel baserer sig på noget, der kaldes affiliate-marketing, hvilket betyder, at vi sommetider tjener penge, hvis en af vores besøgende klikker sig videre til en af vores foreslåede a-kasser/fagforeninger og tilmelder sig denne.

At vi er et kommercielt foretagende betyder dog ikke, at du ikke kan stole på os. Intet er nemlig vigtigere for os end at rådgive vores besøgende så godt og reelt som overhovedet muligt, og derfor har vi også indført en række processer, som sikrer, at kommercielle interesser aldrig kommer til at influere negativt på vores evne til at rådgive reelt og oprigtigt.

I den henseende er det værd at bemærke, at vi altid vurderer og anmelder en a-kasse/fagforening, før vi undersøger muligheden for et kommercielt samarbejde med a-kassen/fagforeningen.

Et andet islæt ved vores site, der understreger den førnævnte pointe om, at intet er af større vigtighed for os end at levere sublim, oprigtig rådgivning, er, at vores oversigter indeholder en del a-kasser/fagforeninger, som vi ikke kompenseres for at promovere, men som vi mener, det er i den besøgendes interesse at blive eksponeret for.

Et overblik over vores samarbejdspartnere

Hos A-kasse-guiden.dk spiller vi med åbne kort og vægter gennemsigtighed yderst højt, hvorfor der herunder følger en oversigt over de a-kasser/fagforeninger, som vi p.t. har økonomiske samarbejder med:

Det Faglige Hus, ASE, Frie, FTFa, Lederne, Lederne Virksom, Business Danmark, Min A-kasse, Akademikernes A-kasse og CA.